Znamenitosti Kraljevice - Kraljevica | web portal Turističke zajednice grada Kraljevice

VREMENSKA PROGNOZA KRALJEVICA

IZBORNIK

TURISTIČKA ZAJEDNICA

Poštovani, sa danom ( 25. svibnja 2018.) stupila je na snagu opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja će regulirati zaštitu osobnih podataka građana Europske unije. Stoga smo obvezni  osigurati suglasnost za uporabu Vašeg imena, prezimena te  adrese elektroničke pošte u svrhu informiranja o našem radu, posebice o programima, manifestacijama I ostalim aktivnostima. Vaše ćemo podatke kao I do sada, koristiti isključivo u te svrhe te ujedno potvrđujemo da Vašu e-adresu ne koristimo niti u jednu drugu svrhu te je ne ustupamo trećim osobama. Ukoliko ste suglasni, niste obvezni odgovarati na ovu poruku, a ako više ne želite primati naše obavijesti, pozivnice itd., molimo Vas da pošaljete e-poruku na adresu lindatickraljevica@gmail.com. Vaše podatke možete zmijeniti ili trajno obrisati u bilo koje vrijeme - podnošenjem zahtjeva na istu e-adresu. Zahvaljujemo na uvažavanju i srdačno Vas pozdravljamo!
Idi na sadržaj

Znamenitosti Kraljevice

STARI GRAD ZRINSKI S CRKVOM SV. NIKOLE
Crkva "Svetog Nikole" Kraljevica
Nastao je u srednjem vijeku kao mala frankopanska utvrda uz kapelu Sv. Nikole. 1651. godine grof Petar Zrinski ga je dogradio i nadogradio, tako da je to danas velebno zdanje s dva atrija u kojemu je osim crkve smještena i uprava Grada, knjižnica, te ostali sadržaji. Crkva je dograđena krajem 18. stoljeća. Objekt je kao i oltarna slika Sv. Nikole, proglašen nacionalnim kulturnim dobrom.
DVORAC „NOVA KRALJEVICA – FRANKOPAN“
Dvorac "Frankopan" Kraljevica
Izgrađen je polovinom 17. stoljeća kao kasnorenesansna, bogato opremljena rezidencijalna palača pravokutnog tlocrta s četiri ugaone kule. Nakon uhićenja njegovih graditelja grofa Petra Zrinskog i kneza Frana Krsta Frankopana, dvorac je opustošen, te služi raznim funkcijama. Ponovni procvat doživljava krajem 19. stoljeća, dolaskom Isusovaca, koji nadograđuju drugi kat, te kule ukrašavaju grudobranima. Nakon mnogih ratnih razaranja i neprimjerenih sadržaja, danas se obnavlja kao multifunkcionalni kulturni centar.
SPOMENIK SV. NIKOLI

Rad je akademskog kipara Josipa Diminića i postavljen je na privremenu lokaciju na dan Sv. Nikole, 12. Prosinca 2008. godine, do izgradnje novog gradskog trga, kada će dobiti svoje konačno mjesto. Sv. Nikola je zaštitnik Grada i na njegov dan se organizira tradicionalno hodočašće pomoraca sa svečanom svetom misom.
TUNERE KRALJEVICA
"Tunere" Kraljevica
Tradicionalni su višestoljetni sustav lova na tune, a sastoji se od mreža, straža, „portića“ te natkrivenih i pratećih prostora. Nalazile su se u uvalama duž cijele obale grada, a do sada su obnovljene samo najpoznatije „bakaračke“ tunere kao zaštićeni etnološki spomenik.
BRODOGRADILIŠTE I LUKA KRALJEVICE

Su osnovani ediktom austrijskog cara Karla VI, 28. travnja 1729. godine, od kad brodogradilište uspješno neprekinuto radi. U njemu su izgrađeni mnogi veliki vojni i trgovački jedrenjaci, a s prvom polovicom 19. stoljeća počinje gradnja i prvih parobroda. Početkom 20. stoljeća počinju se graditi čelični brodovi, pa je do danas izgrađeno mnogo vrijednih brodova različite namjene.

HOTEL „LIBURNIJA“ KRALJEVICA
Villa "Nirvana" Kraljevica
Sagrađena je 1904. godine u zamahu zdravstvenog turizma u Kraljevici. Za vrijeme 1. svjetskog rata je prenamijenjen u bolnicu, koja je dugo godina bila specijalizirana za tuberkulozu kostiju, te kasnije za ortopediju.
VILLA NIRVANA KRALJEVICA
Hotel "Liburnija" Kraljevica
Sagrađena je krajem 19. stoljeća na temeljima austrijske utvrde, koja je kontrolirala ulaz u Bakarski zaljev. Danas se u njoj nalazi rehabilitacijski centar.
HOTELSKO NASELJE „UVALA SCOTT“ KRALJEVICA
Hotel "Uvala Scott"
Izgrađeno je u slikovitoj uvali Grabrova na nekadašnjem imanju škotskog pisca i putnika, lorda Scott-a, po projektu čuvenog hrvatskog arhitekta Igora Emilija 1967. godine.
POLUOTOK OŠTRO KRALJEVICA
Poluotok "Oštro" Kraljevica
Pitomi je šumoviti predio zaštićen od snažnih udara vjetra, tako da se na njemu već  1891. godine otvara prvo kupalište, koje 1894. i 1896. godine dobiva značajna međunarodna priznanja. Dvadesetih godina 20. stoljeća se gradi novo, veće, s pratećim sportskim terenima. Danas se uz kupalište nalazi autokamp.
SPOMENIK PALIMA U DOMOVINSKOM RATU

Rad je akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Podignut je u spomen sedmorici poginulih branitelja iz Kraljevice i smješten je u parku ispred Dvorane kulture i sporta. Otkriven je na dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza 2008. godine.
ARHEOLOŠKI LOKALITET „GRADAC“
"Gradac" Kraljevica
Nalazi se na uzvisini iznad Bakarca i ostatak je Ilirske, rimske i srednjovjekovne straže.
NACIONALNI CENTAR TEHNIČKE KULTURE KRALJEVICA
Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica
Vrhunski je opremljena obrazovna institucija u kojoj razne vještine usavršavaju mladi iz cijele Hrvatske.
LANTERNA KRALJEVICA
"Lanterna" Kraljevica
Kameni je svjetionik zapaljen 18. kolovoza 1872. godine u sklopu austrijskog programa sigurnosti plovidbe istočnim Jadranom. 2006. godine je obnovljena i ponovno je u funkciji. Proglašena je kulturnim dobrom nacionalnog značaja.
MOST KOPNO – OTOK KRK
Krčki Most
Sagrađen 1980. godine. Sastoji se od dva betonska luka koji preko otočića Sv. Marko povezuju otok Krk s kopnom. Veći luk ima dužinu od 390 metara i u vrijeme izgradnje bio je najveći lučni most na svijetu. Ukupna duljina mosta s prilazima je 1430 metara, a na njemu su zabilježeni snažni udari bure i do 220 km na sat.
Tz Kraljevica divider
Turistička zajednica grada Kraljevice
Rovina bb, 51262 Kraljevica
tel;  +385 (51) 282 078
fax; +385 (51) 282 444


Tz Kraljevica divider
Povratak na sadržaj